Zázračné koření šafrán

Šafrán setý se řadí mezi velmi staré rostliny z čeledi kosatcovité. Patří mezi kulturní rostliny už odedávna, kdy jej znaly všechny staré civilizace v okolí Středozemního moře, jako Egypťané, Řekové nebo Římané. Lidé jej využívali jako:
ü  barvivo
ü  koření
ü  surovinu v parfumerii
ü  v medicíně na léčbu melancholie
ü  jako afrodisiakum
koření na lžičkách
Šafrán je kořením, které je pro některé pokrmy nepostradatelný, a navíc má velice blahodárný účinek na naše tělo. Je však velice drahý, neboť se získává velice náročným způsobem, kdy se zpracovávají čnělky květů. Čnělka je součástí pestíku rostliny a slouží k zachycení samčích pylových zrn v květu.  Prospěšné účinky šafránu spočívají především na dýchací, zažívací a smyslové orgány.
ü  Šafrán pomáhá v těle rozproudit krevní oběh.
ü  Kdysi muži využívali schopnosti šafránu na potenci.
ü  Ženy se šafránem chránily před nechtěným početím. Napomáhá léčbě aterosklerózy.
ü  Pomáhá při srdeční slabosti.
ü  Působí příznivě při menstruačních potížích.
ü  Má dobrý vliv při poruchách prostaty.
ü  Odstraňuje bolesti hlavy
ü  Ovlivňuje činnost mozku. 
ü  Šafrán podporuje smysly.
ü  Uvolňuje nervové napětí.
ü  Má uklidňující, relaxační, a zároveň povzbuzující účinky.
ü  Dokáže tlumit bolesti.
ü  Působí při depresi.
ü  Napomáhá při celkové vyčerpanosti organismu.
ü  Příznivě působí při menstruačních bolestech a křečích.
ü  Pozitivně působí při potížích se zažíváním.
ü  Podporuje činnost srdce.
ü  Prokrvuje vnitřní orgány.
ü  Šafrán se považoval za zázračný elixír a životabudič, který nemocným a slabým lidem navracel sílu a energii.

sušený šafrán
Šafrán v kuchyni

Toto vzácné koření dodává pokrmům nádhernou barvu a nezaměnitelnou chuť. Koření postačí přidávat jen velmi nepatrné množství. Nepostradatelné je:
ü  ve francouzské kuchyni, zejména v rybí polévce bouillabaisse a omáčce ke šnekům
ü  přidává se do španělské paelly, nebo do různých rizot
ü  v Anglii jej používají při pečení koláčů